Dagbok

Tisdagen den 24 december 2013

    God Jul och Ett Gott Nytt År
                  önskar
           Anita och Stig

Fredagen den 21 juni 2013

         GLAD MIDSOMMAR
                          önskar
                 ANITA och STIG

Fredagen den 29 mars 2013

                    Glad Påsk!
                           önskar 
                    Anita och Stig

Måndagen den 24 December 2012

GOD JUL och ETT GOTT NYTT ÅR!
                     önskar
               Stig med familj

Lördagen den 3 november2012

Jag och min far.
Magnus Ugglas egna tolkning av Olle Ljungströms låt med samma namn berörde mig verkligen, inte för att jag inte var med min far när han avled, utan för att han hade varit en god far. " Cirkeln ska slutas, det har jag kvar för vi ska enas i jorden jag och min far".  


http://youtu.be/yVVhzyQCs9k

Tisdagen den 3 Juli 2012

Har idag varit med barnbarnen till Mittjasvallen. Fädbod som lever upp under semsestersäsongen. Där barnen kunde göra sig bekant med både grisar, får, kaniner, höns och sist men inte minst fyra söta kattungar som blev barnens stora favoriter." http://iloapp.mittjas.se/gallery/swf/embedFlashGallery.swf?albumId=0&galleryLocation=bildarkiv&domainName=mittjas.se"

Fredagen den 22 juli 2012

Glad Midsommar till Er alla!
Har själv firat midsommar vid vårt sommarhus med barn och barnbarn. Det har blivit en familjetradition att samlas vid sommarhuset på midsommaraftonen.

Torsdag den 5 april 2012

GLAD PÅSK!
Vårt yngsta barnbarn som påskkärring.

Måndagen den 15 januari 2012

Kommer nu med en uppföljning av hur det gått med min kost omläggning. Mitt första inlägg i dagboken handlade just om att jag hade läst en bok om LCHF kost. 

Det har gått mycket lätt att äta LCHF kost. Det som nog sporrat mig mest är väl att viken minskat med -20 kg från den tid då jag vägde som mest, till den vikt jag har idag. Även mitt blodtryck ligger ca 20 mmHg lägre än när jag började med denna kost.  
Äter även mindre mat trots att jag styrketränar lika många tim. i veckan nu som innan. Har av denna kost fått mer energi och orkar mer. 

Har nu följt en norsk läkare som föreläser om just denna kost.  Lätt att förstå trots norskan. 
Har även läst Matrevuletionen av Andreas Eenfeldt. Mycket läsvärd bok om man tänker prova LCHF kost. 
Bifogar länk från You Tube där man kan följa föreläsningen som tar ca 24 min. 

http://youtu.be/T15JVJoTDMc

Måndagen den 19 september 2011

Sigfrid Fries-porträtt utställning.

Mellan den 11 september och den 9 oktober visas nu en utställning i Edsbyns museum med några av Sigfrid Fries alla porträtt. Det finns flera hundra motiv bevarade och i muséet visas nu runt 70.

Sigfrid Fries hette från början Sigfrid Salomon Wahlman. Han föddes 1905 på bondgården Frises i Viksjöfors. Han hade fem syskon, fyra systrar och en bror.  

Han jobbade som ung på gården, även om jordbruksarbete aldrig var hans favoritsyssla. Han skrev poesi och målade redan som tonåring. 

Efter några år som Stockholmskonstnär bodde han sedan flera år i Söderomsjön hos sin syster Helga på gården Håks. När systern hade gått bort hyrde han ett hus av Herbert Andersson i Östanå. Där bodde han de sista åren av sitt liv. 

Själv minns jag Sigfrid från min ungdomstid i Söderomsjön då han med sitt staffli kunde påträffas lite var stans i omgivningarna där han satt och målade naturmotiv. 

Kan med det varmaste rekommendera utställningen som pågår mellan den 11 september och till den 9 oktober.  Söndagen den 24 juli 2011

Fjärde dagen börjar som brukligt med en rejäl frukost innan hemfärden påbörjas via Ulsberg, Tolga och Röros. Kort uppehåll gjordes i Röros innan färden gick vidare tillbaka i Sverige. I Funäsdalen gör vi ett lunchuppehåll för att sedan åka vidare till Sveg, Los och Edsbyn. De första resenärerna stiger där av bussen efter 4 dagars upplevelser av Norge och dess natur.    

Lördagen den 23 juli 2011

Dag tre börjar med frukost innan färden några mil till Vestnes och med färja över till Molde, rosornas stad. Där pågick just den helgen en jazzfestival så att själva stadskärnan var avstängd för trafik. Där fick vi tillfälle att blicka ut mot det fantastiska Molde-panoramat med 222 fjälltoppar. Tyvärr var vädret inte på vår sida och molnen så låga att man inte kunde se alla fjälltoppar. Från Molde åker vi så på en utflykt till den berömda ”Atlanterhavsvegen”, som är bygg på åtta öar i en båge ut i Atlanten. Naturen var bedövande vacker. Efter detta vänder vi in mot fastlandet igen och dagens mål som är Oppdal. Vi passerar bla. Sunndalsöra i Oppdal. Inkvartering sker på Skifer Hotell där dagens middag serveras.  

Fredagen den 22 juli 2011

Den andra dagen, efter frukosten går färden via Lom och Grotli innan vi kommer fram till Geiranger. Vi går ombord på Hurtigruten M/S Nordlys för att under 4,5 timmar färdas genom ett av Norges vackraste fjordlandskap. Geirangerfjorden, Synnylvsfjorden och Storfjorden ut till Ålesund. Vi fick bland annat se de berömda forsarna Sju systrar och Brudslöjan. Vi passerade även gamla gårdar, som klängde sig fast på klipphyllorna. Väl framme i Ålesund mötte Bertil upp med buss och tog oss till Thon Hotell Ålesund. Dagen avlutades även denna gång med middag på hotellet.    

Torsdagen den 21 juli 2011

Vår första dag på Norgeresa började i Alfta där Bertils buss hämtade upp oss. Färden fortsatte sedan mot Mora, Sälen och in i Norge. Vi passerade Lillehammer och vidare genom Gudbrandsdalen förbi Vinstra, Kvam och till Otta där vi inkvarterade på hotell Norlandia Otta Hotell. Första resdagen avslutas med en gemensam middag på hotellet.  

Onsdagen den 22 juni 2011

Pioner kan bli mycket gammal och blir bara vackrare med åren. Läste detta i en tidning för någon vecka sedan. Har själv fått öveta några pioner som delats i 14 delar och nu bildar häck utmed tomtgränsen. 

Pioner behöver några år på sig innan de visar sitt rätta jag. Bli därför inte besviken om det inte blir så många och stora blommor det första och andra året. I pionernas underbara värld gäller om någonsin talesättet "Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge"!

 

Torsdagen den 24 mars 2011


 

Hur många lingon finns det i världen?


Var till Edsbyn och såg filmen i dag. Filmen har gått flera dagar och nu har man satt in extra föreställningar, för att alla som så önskar skulle få en chans att se filmen. 

Glada Hudikteatern och Pär Johansson har gjort ett enormt arbete med att ge utvecklingsstörda plats i det offentliga rummet.  Tillsamman har de visat att talang är ett relativt begrepp och att välvilja ibland är förklädd trångsynthet. 

Kan varmt rekomendera filmen som tar upp de utvecklingsstörda situation. Det handlar om att vi inte får skådespelare som skall porträttera utvecklingsstörda utan tvärtom. Det skänker en enorm trovärdighet samtidigt som det sätter filmen i helt nytt fokus. 


Söndagen den 6 februari 2011

Att bli gammal.

När man kollar in foton på sina barn ser man att man har blivit rätt gammal. Fick häromdagen en bild av min dotterdotter Emmy åkande på vattenskoter med sin mamma, min dotter Katarina.

Det fick mig att tänka på vad min far brukade säga ”man ser på barnen att man själv blir gammal”. Fick precis denna känsla när jag såg bilden av min dotterdotter och dotter.  

Måndagen den 17 januari 2011

Matrevolutionen av Andreas Eenfeldt

Fett i stället för kolhydrater "ät dig frisk med riktig mat"
Det hela handlar om kost, med lite kolhydrater och mycket fett.  Kostdoktorns rekommendationer strider mot allt vi fått lära oss om hur man äter bra och håller vikten.
Lättmjölk och alla andra lightprodukter är bannlysta, men fett är bra och Andreas Eenfeldt anser inte  ens att man kan tala om bra och dåliga fetter. Tallriksmodellen krossar han också, och rekommenderar  överviktiga avhållsamhet från ris, pasta och bröd.
– Det handlar om att äta sig mätt på riktig mat: kött, fisk, ägg, smör, grädde och grönsaker, och gärna ta ett glas vin till ibland.
Andreas Eenfeldt inleder boken med ett lustmord på de kostråd som läkare och dietister, uppbackade  av livsmedelsverk och andra hälsomyndigheter, bibringat hela västvärlden de senaste decennierna.
Sedan 1980-talet, på en enda generation, har andelen överviktiga människor tredubblats i USA. ”I lightpro dukternas hemland”,  skriver Andreas Eenfeldt:
Boken är lättläst och präglas av gott humör, men Andreas Eenfeldt visar också på en rad forskningsresultat och det är med ilska  han berättar om alla dessa människor som han menar tvingas lida av övervikt, äta mediciner och till och med genomgå stora operationer kanske helt i onödan.
Överviktiga människor som söker vård får de råd som visat sig fungera allra sämst, och när de misslyckas med det  skär man bort en bit av deras magsäck. Fetmaoperationerna ökar ofattbart mycket.
Andreas Eenfeldt hävdar att lågkolhydratkost ”minskar din bukfetma, sänker ditt blodsocker, sänker ditt blodtryck och  ger dig bättre blodfetter”. I boken berättar han också om epileptiker och väldigt många diabetiker som sluppit såväl  mediciner som sjukdomarnas tunga inverkan på sin vardag bara genom att lägga om kosten.

Onsdagen den 15 december 2010

Julkonsert i Gävle.

Christer Sjögren bjöd på klassiskoch stämningsfull julkonsert.  
Det var värdigt och stämningsfullt, precis som under barndomens jular. 
Med sig har Christer Norskaartisten Elisabeth Andreassen. Vidare medverkade Magnus Spångbergs orkester och Örebro Gospel. 
Det var en stunds riktigt trevlig underhållning med betoning på julen och de klassiska julsångerna förstås, men också med plats för lite annat .

Torsdagen den 4 november 2010

Gråstarrsoperation

Har under dagen varit till Hudiksvall för en katarakt operation av vänster öga. Klart på en timme. Inga större problem efter operationen.  Lite ljuskänslig på grund av pupillutvidgande droppar. Lätt skav känsla när bedövningen gick ur. Har saxat ett avsnitt om hur kataraktoperationer gick till förr. 
Man är glad att man inte levde och behövde få sin gråstarrsoperation på den tiden.  

"Operationer för grå starr har utförts sedan antiken. På den tiden stack man in en nål i ögat och tryckte ned den täta ögonlinsen i glaskroppen  för att på så sätt skapa en klar väg för det infallande ljuset mot näthinnan. Denna metod tillämpades under medeltiden i Europa av kringresande  "starrstickare" och i princip samma metod användes långt in i vårt sekel.  Numera har vi lyckligtvis mer sofistikerade operationsmetoder att tillgå. 
Vid operationen avlägsnas den kataraktomvandlade linsen ur ögat och ersätts med en konstgjord lins, med vilken man sedan ser klart och fint igen."

Kan bara tacka ögonkliniken i Hudiksvall för sitt kunnande och väl omhändertagande det visat mig. 

Söndagen den 31 oktober 2010

Besök på "loppis" 
Var under söndagen till RSK lokalen i Rengsjö 
för att besöka loppismarknad, som man hade där för första gången.   
En välbesökt marknad med många försäljare. 
Kul var det också, som gammal Rengsjöbo få träffa många bekanta som dök upp där. 
Har här redovisat var man kan gå in för att läsa ytterligare om marknaden och se några bilder därifrån. 

Torsdag 16 september 2010

Stolt som en tupp.

Fick idag läsa om mitt barnbarns förmåga att skriva sagor. Vår dotter skriver och berättar att Emmy har haft en morogonsamlig på sin skola där hennes saga framfördes som en pjäs av Emmys klasskamrater till  elever, lärare och föräldrar.  
Dottern skriver:
"Emmy skrev för några veckor sedan en berättelse. Berättelsen handlade om 10-åriga Lisa som hamnar i en magisk värld. Lite Alice i Underlandet-stuk på berättelsen. Emmys fröken Nina blev så fascinerad av sagan och Emmys sätt att skriva, så hon bad Emmy att läsa sagan inför lärare, elever och föräldrar på morgonsamlingen. Gemensamt med klasskompisarna skapades en pjäs, baserad på Emmys berättelse. Emmy läste sin berättelse medan klasskompisarna spelade olika roller i hennes saga".

Gissa om ett morfarshjärta hoppar av stolthet när man ser att ens barnbarn är så kreativ.  

Måndagen den 26 juli 2010

Har idag varit till Arlanda med min dotter och hennes familj.  Familjen åker i morgon till Thailand för att bo där i ett år framåt. Saknar redan våra barnbarn. 
Trots att vi har gjort samma sak några gånger nu, är det alltid lika svårt när man ska  ta avsked av sina barn och barnbarn. Vad vi kan göra är att önska dom lycka till i Thailand, ett land som de känner ganska väl vid det här laget.

Fredagen den 7 maj 2010

Myter om mat.
Läste för en tid sedan ang. "myter om mat". Där uppgavs att man trodde margarin innehåller plastkulor. Döm om min förvåning när jag idag fick en inbjudan om "Föredrag om kost, hälsa och margariner" i Kramfors den 19 maj. 
-"Finns det bensin i margarin" 
Den internationellt välkände och sakkunnige när det gäller fetter, kolesterol, kost och hälsa, Uffe Ravnskov kommer att medverka, samt Gunnar Lindgren som kommer att tala om margarintillverkning. Livsmedelsverket lär fortfarande förespråka konsumtion av denna kemiskt framställda produkt.
Vill delge Er en sammanställning av vad som behövs för att framställa margarin.

Sammanfattning (av Gunnar Lindgren):
Livsmedelsverket anger nedan hur fetterna vid margarinframställningen behandlas med:
Extraktionsbensin (hexan)
Fosforsyra
Lut
Blekmedel
Nickelkatalysator (vid härdning)
Natriummetylat (vid omestring)
Lösningsmedel från fraktionering
Föroreningar som får förekomma i margarin er:
Bensin (hexan)
Nickelrester (vid härdning)
Metanol (vid omestring)
Kemikalier från båttankar
Gunnar Lindgren (gunnar.lindgren@ale.mail.telia.com 

Har själv i min ungdom framställt smör och det kunde jag göra  bara med mjölk och två friska händer. 

Torsdagen den 8 april 2010

Var och såg After Dark ikväll,säger bara TACK vilken show och glädje med dansare, Babsan ochChrister.
Showen är storslagen och genomförs i ett förbluffande högt tempo med snabba växlingar och ombyten av kläder och peruker.
Många av artisterna som After Dark parodierar har själva sjungit in låtarna med de nya texterna. Det säger väl en hel del om den respekt de flesta har för fenomenet After Dark.
After Dark håller ställningarna som etta i sin bransch. Jag lovar.

Fredag den 2 april 2010

                     GLAD PÅSK ÖNSKAR  
                       ANITA OCH STIG.

Torsdag den 1 april 2010

1:a April.
Första april skall man enligt gamla seder narras och luras, men på ett snällt och roligt sätt. Lyckas man med skämten, ropar man: "April, april, din dumma sill, jag kan lura dej vart jag vill. 
Har inte blivit lurad ännu. Inte ens Ljusnans artikel om att en kinesisk bandyarena skulle byggas i Bollnäs, kunde lura mig.

Torsdagen den 25 mars 2010

Våffeldagen.
Läste i Nationalencyklopedin att våffeldagen skulle vara en missuppfattning. Hus som helst så var det en god missuppfattning.

"våffeldagen,
ursprungligen en missuppfattning av namnet vårfrudagen (se
Marie bebådelsedag ). Missuppfattningen har lett till seden att äta våfflor den här dagen".

Onsdagen den 10 mars

Sportlov
Har igår och idag haft lite sportlovskul med barnbarnen. Under gårdagen var vi i Edsbyn och bowla med dotter och hennes tre tjejer. Idag har vi haft lite utevistelse i vår lilla skidbacke som ligger ca 200 m från vårt hus. Man blir som barn på nytt, när man ser och hör barnbarnens skratt och glädje, över att få se morfar åka snowracer.

Tisdagen den 16 februari

Fettisdag

I min ungdom var det sed att man skulle klä ut sig till "fettisdags-gubbe". Det var en så viktig händelse att man fick lov från skolan den dagen. Seden gick ut på att man klädde ut sig med gamla kläder. Allt för att ingen skulle känna igen personen bakom maskeringen.

Man gick mellan olika gårdar och fick då gåvor i form av fettisdags-bullar, pengar, frukt och annat godis. Det var mycket roligt när man kunde hålla sig anonym.

Som synes är det fortfarande aktuellt att gå fettisdags-gubbe i Alfta.

Onsdagen den 3 februari 2010

Har under eftermiddagen läst igenom dottern Katarinas rese dagboksanteckningar från deras första besök i Thailand till det senaste besöket som gjordes i januari i år. Det är åtskilliga sidor att läsa igenom och förundras över hur hon har fått tid att skriva ner allt och på ett lättfattligt sätt förstår deras tid i Thailand.
http://www.resdagboken.se/Default.aspx?documentId=3&userId=103661&section=blog

Måndagen den 25 januari 2010

Hjärnkoll på vikten

Det här kanske är årets viktigaste bok.

"Hjärnkoll på vikten" av Martin Ingvar och Gunilla Eldh. Jag har sträcktläst den.  
Hjärnkoll på vikten vänder sig både till dig som vill gå ner i vikt och till de som ger råd om vikt och hälsa. 

Utgångspunkten i boken är att övervikten inte sitter kring magen eller om baken - utan i hjärnans belöningssystem. Där finns de osynliga krafter som styr våra matvanor och många andra val i vardagslivet. Om du lär dig arbeta MED det systemet i stället för mot det, kommer kroppen inte att protestera när du byter vanor. Då bantar du med hjärnan istället för att köra huvudet i väggen.

Martin Ingvars rekommendation för att nå en hälsosam vikt är att skippa extrema lågkaloridieter, att undvika snabba kolhydrater i socker, snabbmat och vitt bröd samt light-produkter.

I den här boken sammanfattas det som vetenskapen hittills har kommit fram till när det gäller hållbar viktminskning. Det här är ingen snabbkur, men vägen till ett lättare och hälsosammare liv blir betydligt enklare om du följer råden.

BMI räknas ut genom att dela vikten med längden två gånger (ta miniräknaren till hjälp). T ex 68,4 kilo delas med 1,66 m x 1,66 m = 24,8, strax vid övre gräns för normalvikt.Vältränade personer kan ha ett högre BMI utan att vara överviktiga eftersom muskler väger mer än fett.

Kontrollera också midjemåttet – mät vid naveln och dra inte åt måttbandet. Under 80 cm är normalt för kvinnor, under 94 cm för män. Över 88 cm för kvinnor är bukfetma, motsvaras av över 102 cm för män.

Martin Ingavars intervjuades i Gomorron Sverige 20/1

Söndagen den 24 januari 2010

Tillsyn av stugan.
Har idag varit till Flätsbo för att kolla snödjupet däruppe. Man känner oro för att det kan ha kommit mycket snö som tynger på taken. 
Till min förvåning hade det kommit mindre snö i Flätsbo än vad vi har här närmare kusten. 
Man känner också en längtan till våren och sommar när man kommer dit upp. Det är en så otrolig stillhet där som känns så skön.

Torsdagen den 31 december

                GOTT NYTT ÅR.
                       öskar
               ANITA OCH STIG
http://www.youtube.com/watch?v=dcLMH8pwusw

Torsdagen den 24 december

Julafton

Åter har en julafton gått till ända. Vi har i år firat julen tillsammans med vår dotter Katarina och hennes familj. Katarina och hennes familjen har i tre år firat denna högtid i Thailand. Det var därför med stora förväntningar som deras barn firade en jul i Sverige tillsammans med mormor och morfar. Efter sedvanligt julbord och Kalle Anka på TV ,så blev det dags för att dela ut julklapparna.

Torsdagen den 10 december

Luciafest.
Torsdagkväll kl 18.30 vid Nyhamre Skolans gymnastiksal, där närvarande föräldrar, mor och farföräldrar och syskon hade samlats. Festen började med att elever från de olika klasserna framförde ett omfattande musikprogram. Efter Lucia samlades man i respektive elevers klassrum för en stunds samvaro med fika.   

Lördagen den 5 december

Dagens viktigaste händelse för vår familj idag är dopet av Lisa. Vi samlas i Rengsjö kyrka kl 11 för att inleda dophögtiden. Har redovisat hela ceremonin med bilder i fotoboken. (Lisas dop). Efter dopet åkte vi till Ringshög för att avnjuta en gemensam lunch som bestod av lax, citronsås och grönsaker. Efterrätten var kaffe, Aprikoskaka med grädde. 

Torsdagen den 3 december

Julbord.
Har avslutat dagen med julbord på Alfta Gästgiveri. Har av Alfta hälsocentral blivit inbjuden att äta julbord tillsammans med all personal. Vi var 36 personer som samlats för en stunds trevlig tillvaro och god mat.
Vi,samtliga personer i vaccinations laget, var även inbjuden. Det var en uppskattad gest till oss pensionärer som i vanliga fall inte tillhör personalstyrkan.  
Tack Carina för visad omtanke. 

Lördagen den 28 november

Första advent 
Första söndagen i advent, är den  fjärde söndagen före juldagen och första dagen i Kyrkoåret.
Elektriska adventsljusstakar i fönstren får hela Sveriges utseende att ändras "över en natt" vid just första advent. Numera förekommer det dock på många håll att de tas fram redan på fredagskvällen eller ännu tidigare i november.
Ett annat säckert tecken är alla dessa julmarknader som startar just vid första advent. Har själv idag besökt två marknader, en i Runemo och den andra vid Ol-Andersgården i Alfta. Mycket folk och många försäljare var det.

Tisdagen den 10 november

Gaius Petronius.
Mycket gammal text, men som fortfarande är lika aktuell inom kommun och landstingsvärlden.

Vi tränade hårt - men varje gång vi började få fram fungerande grupper skulle vi omorganiseras. Jag lärde mig senare i livet att vi är benägna att möta varje ny situation genom omorganisation och även vilken underbar metod detta är för att skapa illusionen av framsteg, medan den åstadkommer kaos, ineffektivitet och demoralisering
Gaius Petronius, romersk författare, död år 66 e Kr.

Söndagen den 8 november

Fars dag.
I dag är det fars dag och alla pappors tur att bli ompysslade och omkramade. Så även jag.
Tack mina barn.

Seden kom till Sverige  1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden . Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag . Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november. Fars dag firas samtidigt i Sverige, Finland och Norge. I Danmark firar man den 5 juni.

Lördagen den 31 oktober

Alla helgons dag
Har under dagen varit till kyrkogården i Alfta för att tända ljus på våra bortgångna föräldrar och andra anhörigas gravar.
Blev intresserad av att veta lite mer om vad denna sed kommer ifrån. Jag har en känsla av att det inte kunde vara en så gammal sed att tända ljus. Har inget minne från min allra tidigaste barndom att man skulle tända ljus på gravarna denna helg. Har därför sökt mer fakta via Nordiska Museet ang. seden, som jag redovisar här som ett utdrag skrivet av Lena Kättström Höök. 

" Alla helgons dag och alla själars dag
Alla helgons dag firas den lördag som infaller mellan den 31 oktober och den 6 november. Då brinner ljusen på kyrkogårdarna till våra anhörigas minne. Men den seden är bara drygt ett halvt sekel gammal i Sverige. Urgammal är däremot dödskult, själskult och helgonkult vid vinterhalvårets ingång.
Alla helgons dag infördes 1953
Först senare, vid nittonhundratalets mitt, växte seden med ljusen på gravarna fram - med inspiration hämtad från de katolska medelhavsländerna. Och till slut återinfördes dagen i och med helgdagsreformen 1953. Dagen blev kallad alla helgons dag och den firas den första lördagen i november och dess betydelse som ett uppskattat avbrott i höstmörkret bara växer och växer. Den gamla allhelgonadagen ligger kvar den 1 november, dock utan helgdagsstatus".

Lena Kättström Höök

Lördagen den 24 oktober

Vinter i stugan.
Känns lika vemodigt varje höst när man ska göra vinter vid sommarhuset. Har idag tillsammans med frugan dragit upp bryggan och båten på land. Vädret var inte så inbjudande för att stanna där någon längre tid eftersom dimman började lägga sig i bergen. Det började även småregnade med inslag av snö under tiden vi var där. Rätt kulen höstdag med andra ord. 

Tisdagen den 20 oktober

Vaccinering.
Idag har det varit vaccinering mot svin influensan. Riskgrupperna har erbjudits vaccination i första hand. Det är fortfarande liten tillgång på vaccin.
Själv har jag vaccinerat på Kilafors Hc och där hade man 250 doser att ge. Nu var tillströmingen inte så stor så ca 80 doser blev förbrukade. Kommer att fortsätta i morgon igen och då kan man kanske förvänta sig att resterande doser går åt.
Det har bara varit trevligt att få göra en dag, som dagarna brukade vara förr vid den här tiden på året, när man var i aktiv tjänst. Till min stora glädja fanns kunskapen kvar, det satt kvar i ryggmärgen, det man har lärt och gjort under så många år.

Torsdagen den 1 oktober

Svininfluensa.
Har idag varit på Bollnäs sjukhus för information ang. svininfluensan. Har fått en timanställning av landstinget för att hjälpa till och vaccinera all personal vid Bollnäs sjukhus och annan landstingspersonal.
Vaccinationerna ska påbörjas v 42 och pågå till vecka 43. Vi kommer att vara ca 10 personer som ska utföra uppgiften. Fick idag den första informationen ang. hur, när och var vi skall vara med vår stickcentral.

Måndagen den 29 september

Heldag i trädgården.
Hade igår kväll besök av beskärningskursen. Vi har under det åtta kvällar som kursen pågått varit i varandras trädgårdar och beskuret träd. Hade ett äppelträd som troligen inte beskurets de senaste 5-10 åren. Kvällen gick åt att klippa ur och minska på trädets volym. Som bilden visar hade mörkret redan kommit innan trädet var färdigtansat.
Har idag haft som uppgift att ta reda på alla kvistar och malt ned dessa till kompostmatrial. Fyllde kompostbehållaren och även släpvagnen med materialet Får ta en del till stugan där jag har en stor öppen kompost för just bara växtdelar.

Måndagen den 21 september

Hemlig resa.
Dagen har ägnats åt en hemlig resa med Bertis Bussresor från Alfta. Resan startade kl 7 på morgonen från Alfta. Vi fortsatte sedan mot Bollnäs och norrut mot Ljusdal. Alla spekulerade vilt vad vi skulle hamna innan dagen var slut. Det första stoppet som gjordes var vid Gröntjärns nationalpark. Gröntjärn är en underlig vattensamling som inte har några tillflöden eller utlopp. Trots detta har man uppmätt vattennivåskillnad på 14 m mellan högsta och lägsta uppmätta nivå. Vattnet är mycket rent och har en nästan grön färg som beror på frånvaron av partiklar i vattnet. 
Efter stoppet fortsatte resan till Svågadalen och Ängebo där frukost serverades i en stugby. 
Efter frukost fortsatte resan mot Sundsvall. I Sundsvall hämtades en guid upp och vi fortsatte resan mot Alnön. Vid Alnö gamla kyrka gjordes ett studiebesök och där guiden med hjälp av en kvinna från kyrkan berättade om den gamla kyrkans tillkomst och användning. Det var en mycket givande guidning som erhölls över Sundsvalls och Alnöns historia. Efter rundturen på Alnön fortsatte vi till Svartviks Herrgård där dagens sena lunch serverades. När alla var mätta och belåtna forsatte vi hemåt med ett fikauppehåll vid Niannoret. 

Söndagen den 20 september

Åter är det dags för val. Idag har vi val till kyrkan. Det var många val, inte mindre än fyra olika valsedlar skulle läggas i valurnan. 
Har alltid gått och röstat i varje val som anordnats. Oavsett om det är riksdagsval, EU-val eller val i någon fråga som inte politikerna vågar ta i själva (högertrafikvalet, kärnkraftomröstningen tex.). 
Har kännt att det är min plikt att lägga min röst, när det anordnas val. Inga val känns oviktiga.
Dagen till ära hade man på Johannesgården i Alfta, anordnat så man kunde gå och äta frukost i samband med röstningen. 20 kr kostade det att äta frukost som bestod av fil, flingor, ägg, smörgåsar, juice och kaffe eller te. Under frukosten hade man även en föreläsning om en inre resa för kvinnorna och en yttre resa för män. 
Själv lyssnade jag till den "yttre resa" som handlade om en skola i Palestina.   

Fredagen den 18 september

Äntligen har vår pensionärskuvös blivit klar. Glasmästaren kom äntligen idag och satte in det sista fönstersidorna som saknades. Hoppas att solen går upp tidigt i morgon, så jag kan sitta och mysa, när jag ska lösa mitt melodikryss.

Måndagen den 7 september

Studiecirkel.
Har anmält mig till en studiecirkel för att lära mig beskärning av träd och buskar. Har idag haft vår första träff i cirkeln. Kommer att träffas åtta gånger, med två träffar i veckan. Det blir med andra ord en kort och intensiv kurs. 
Vi är fem deltagare med olika bakgrund när det gäller trädgårdar. Kursens uppläggning är att vi kommer att besöka varandras trädgårdar för att lära oss beskärningens svåra konst. Träff nummer två kommer att vara i vår trädgård.
   

Tisdagen den 1 september

Höstens första månadsmöte med HRF är avklarat. 
Mötet hölls vid Kämpens i Bollnäs och började med att ordförande Lillian Isacsson hälsade samtliga välkommen. Därefter vidtog ätande av surströmming och sillinläggning för de som inte äter "suring". En mycket trivsam tillställning med både berättelser och musik.
Den energiske Lars-Holger Röstlund berättade och visade en utställning om en annan enastående bildberättare, Hilding Mickelsson. För musiken stod Erik Fryxsell och Nostalgi.
Blev mycket imponerad av den skrivtolk, som tolkade allt, som sades på mötet. Även sångtexterna skrivtolkades.  

Torsdagen den 27 september

Födelsedagskalas i Runemo. Stefan och Marias dotter Josefine firar idag sin 9:de födelsedag.
Hon hade önskat sig en kanin i present och fick sin önskan uppfylld.
 Den mest uppskattade presenten blev också den kanin hon fick.
Vi var 12 personer som samlats till hennes födelsedag för att fira och äta tårta.  

Torsdagen den 20 juni

Besök på Hudiksvalls BB för att träffa det senaste tillskottet i familjen, som anlände i natt kl 01.43. Katarina och Håkan fick då sin tredje tjej. En liten Lisa som vägde 4110 gr och var 54 cm lång. 
Emmy och Hanna blev så stormförtjusta i sin lillasyster. Själv blir man som morfar lika stolt, förundrad och tacksam över att allt kan bli så bra.  

Söndagen den 16 augusti

Stormässa med karnavalståg är ett årligt inslag i Alfta. Det sker helgen innan skolorna startar. En händelse som drar stora mängder med folk till Alftas gator. 
Även i år har man samlats till att visa upp olika händelser som skett under året. Där hade man gjort parodi på allt från svininfluensa till förre kommunlarådet fyllekörning.
Brukligt är också att från något av ekipage brukar det både smälla och röka. Så även i år.
Festligheterna forsätter sedan på Forsparken där man delar ut pris till bästa ekipage från karevalståget. Stående inslag är även att man serverar kålsoppa från ett stånd inne på parken. Årets scenunderhållning gavs av Hannakören från Bollnäs.
Ytterligar bilder från karnevalståget har jag lagt upp under "mina foton".

Fredagen den 7 augusti

Åter är det fredag och denna fredag kan jag se tillbaka på att vi fått ett nytt hus till det yttre. Veckan har bestått i att vi målat om husets fadsad, från en illa omtyckt rosa färg till en ljusgrå färg.
 Stefan och Håkan har bistått oss i att måla högst upp vid takåsen. Det kändes skönt att inte behöva balansera högts upp på stegen, när man är så höjdrädd, att man får svindel bara av att stå på tå.

Fredag den 31 juli

Gjorde Orhalla för första gången, en kväll då det samlats mycket folk till denna högst tillfälliga nöjesplats. Orbaden är mer känd som badparadis än som nöjesarena. Två timmar före starten av showen satt folk och inväntade dess början.Åhörare stod i skogsbranten, satt i båtar, i vattnet samt satt i sandbrinken och i trapporna till Orbadens strand. Allt för att få lyssna på sångarens korta med intensiva rockshow.

Jag har sett Börsens show med "Jerka". Det var en show man inte glömmer. Publiken jublade och många stod upp och sjöng med till hans många kända låtar: Did I Tell You, I Can Jive, Who's Gonna Follow You Home och Corina, Corina. Samma sak hände nu i Orrhalla att publiken stod upp sjöng och applåderade till hans låtar.

Efter snart femtio år på scen kan Jerry Williams fortfarande konsten att rocka loss. Om än lite kortare konsert än vad vi hade  väntat oss. Väldigt intensivt och nästa helt utan mellansnack. Trevlig kväll.

Onsdagen den 22 juli

Stora Hälsingegårdars väg.
Har fått en resa av frun i födelsedagspresent "Stora Hälsingegårdars väg". Resan började i Bollnäs och gick vidare till Långhed där första stoppet gjordes vid "Jonlars" gård. Guiden kunde på ett fängslande sätt berätta om det öden och äventyr som folket hade fått genomgå på denna gård.
Efter detta besök kom man vidare till "Pallars" gård. Vi fick där gå i kronprinsessan Viktorias fotspår som tre veckor tidigare hade besökte samma gård. Besöket bestod i att besöka den bröllopsstuga man har på gården. Guiden kunde även där berätta om de väggmålningar som finns i denna byggnad.
Resan avslutades på Ol-Anders gård i Alfta där det serverades kaffe med bärpaj. Efter fikapausen gjordes ett besök på herrstugan och där guiden även kunde ge en intressant redogörelse om gårdens historia och dess invånare. Vi hade en verkligt kunnig guide i Gun-Mari Svessar, som kunde dessa gårdar på sina fem fingrar. Hon hade en otrolig förmåga att framföra allt detta på ett mycket intressant sätt. Har under fliken mina foton lagt in bilder från resan. 
För den intresserade finns även www.halsingegardar.se att studera.
 

Måndagen den 13 juli

Årets första färskpotatis har tagits upp. Det är en ynnest att kunna ta upp sin egna färskpotatis på tomten. Det hela firades med att vi till färskpotatisen åt surströmming. Vi gjorde knytkalas, med två vänner, Göran och Gudrun. Det blev en  delikata måltid. Festen pågick mellan kl 18.00 och 22.30.
 

Lördagen den 11 juli

Dagen har gått åt till att byta två fönster i vardagsrummet. Har haft god hjälp av Håkan Norman, som kan det där med snickerier. Han kan föresten allt, med andra ord är han en tusenkonstnär. Trevligt att ha sådana personer i sin vänkrets. 
Har även hunnit med att klippa gräset, som efter senaste dagarnas regn vuxet en rejäl bit.
När kvällen kom värkte det i kroppen, man var stel och hade ont i varje led. Då kunde man gå till sängs och somna på minuten.

Onsdagen den 8 juli

Har idag ägnat dagen åt att hälsa på de senast tillskotten av nyfödda barnen i vår släkt. Det är min framlidne broder Evalds barn som blivit föräldrar.

Resan började i Söderomsjön där vi besökte en "loppismarknad". Till min stora förvåning  hittade jag ett nytt skal till min gamla Nokia mobiltelefon. Nu är min gamla mobil brukbar igen.
 
Resan fortsatte sedan till Ämnebo där Magnus och Mirjam och lille Sigge bor. Vi lämnade över en liten födelsegåva till Sigge. Där blev vi bjudna på kaffe och äppelpaj med vaniljvisp. 

På vägen till Anna och hennes familj gjorde vi ett stopp vid Erikshjälpen i Edsbyn och skänkte lite grejor vi inte längre behöver. 

Väl i Vängsbo gjorde vi stopp hos Anna och Caroline. Pappa Lars-Åke var på jobbet den här dagen. Där lämnade vi också över en liten födelsegåva till Axel, som är den nyfödde gossens namn. Tog även några bilder på mor och barn.  

Hemfärden gick sedan över Vinberg Långhed och till Alfta.
    

Fredagen den 3 juli

En dag på jobbet. Har idag varit på ett äldrboende i Bollnäs och arbetat. Har inte tjänstgjort i sjukvården sedan september 2008. Det kändes lite ovant, men man kom snart in i det hela. Det finns kvar någonstans bland gråcellerna vad man tidigare har lärt sig. Man har också fortfarande nytta av alla års förvärvad erfarenhet. Det kändes riktigt bra att ha gjort dagen.

Tisdagen den 30 juni.

Fyra dagars härligt sommarväder med sol och bad vid Fläten. Passade på att idka friluftsliv vid stugan när SMHI lovat fint väder.
Har solat, badat och fískat i dagarna fyra. 
Temperaturen har legat runt 30 grader samtliga dagar. Då känns stugans läge vid sjön som en stor förmån. Dels har man nära till att hoppa ner i vattnet för svalka, men även sjöbrisen har gett svalka framförallt till kvällen. 
Har de två sista dagarna haft barnbarna Josefin och Jonas med oss i stugan.
Förutom solandet och badandet lade jag nät med Jonas och vi lyckades få en abborre.

Fredagen den 19 juni

Midsommaraftonen firades med barn och barnbarn i vårt sommarhus vid vackra Fläten. Bättre väder hade man kunnat önska sig, men vi hade det mysigt inne i stugan också. Gjorde upp en brasa i öppna spisen som gav oss alla en skön värme.
Efter det att barnen hade anlänt så började dagen med att vi samlades till en sillunch. Efter detta så gjorde var och en lite vad var och en hade lust till.  Själv rodde jag och sonen Johan ut på sjön för att lägga nät.
Efter landsstingningen vidtog grillning och vi återsamlades i stugan för att äta grillat, som sedan avslutades med jordgubbar och grädde. Det hela blev en lugn och traditionell midsommar.

Torsdagen den 18 juni.

Så var det dags för årets träff med Ungmansområdets vattenförening. Varje år träffas man dagen före midsommarafton för att klä en midsommarstång. Efter detta så bjuds man på jordgubbar och grädde och en stunds mingel med delägarna.

Tisdagen den 16 juni

Inbjudan till pensionärslunch vid Axmar brygga. Vårdförbundet har som tradition att varje år bjuda in de sjuksköterskor som gått i pension under året, till en gemensam lunch på något trevligt ställe. Årets lunch avnjöts vid fiskekrogen, Axmar brygga. Fick för tre veckor sedan från länsförbundet en inbjudan om detta och tackat då ja till lunchen. En mycket trevlig eftermiddag med sammanlagt 10 pensionerade sjuksköterskor (vi var två män och åtta kvinnor) som satte oss till bords. Där pratades det minnen från förr och nu och hela eftermiddagen gick utan att man märkte av att timmarna försvann.   

Fredag den 12 juni.

Ännu en skolavslutning har gått av stapeln idag. Det var barnbarnet Emmy som avslutade sitt andra läsår hon delvis gått på Nyhamre skolan i Bollnäs. Hon har under sin vistelse i Thailand även gått på svenska skolan i Koh Lanta.
På grund av det ostadiga väder som råder hade skolledningen snabbt lagt om planerna för examen. Den skulle från början ha skett utomhus vid skolan. Då vädrets makter inte ville detta så fick man snabbt lägga skolavslutningen inne i sporthallen. 
Liksom gårkvällens avslutning bjöd även dessa elever också på sång och musik. 
Examen avslutades med att familjen tillsammans med farmor, farfar, mormor och morfar intog en gemensam lunch på Rengården.  

Torsdagen den 11 juni

Torsdagkväll och skolavslutning i Runemo. 
Det började med att barnen kom tågande från skolan till Betelkyrkan där avslutningen hölls. Kyrkan var "knöckfull" med färäldrar och anhöriga. Kvällen fortlöpte med sång av eleverna från de olika årskurserna. Som avslutningen kom rektorn och talade till barnen och deras föräldrar. Avgångsklassen fick varsin ros och kram av "majen". Dessa elever kommer till hösten att gå sista årskurserna 7-9 i Alftaskolan.
Kvällen avslutades med att barn och föräldrar drack saft/kaffe och tårta innan man skingrades inför sommaren.

Tisdagen den 9 juni

Dagen har bjudit på fint väder. Det var som gjort för att plantera ut årets framdrivna plantor från växthuset . Har under dagen satt 90 tagetesplantor. Kommer alla plantor att växa som de brukar kommer trädgården att svämma över av tagetes. 
Det som inte känns bra är att jag fick tillbaka en änglatrumpet från min granner, som hon tidigare fått av mig för att pryda hennes trädgård. Den hade nästintill kal stam. Några "busungar" har under natten till söndag skalat av bladen och lagt dessa i hennes brevlåda. Hade dock fler änglatrumpeter så jag kunde byta ut den skadade.  

Lördagen den 6 juni.

Sveriges nationaldag firade med att göra storstugan snygg i Flätsbo. Har länge närt en önskan att få måla om den öppna spis som funnits i stugan. Tidigare rödmålad, som gjort att det varit en mörk och tung känsla i rummet. Har nu målat den öppna spisen vit och det gjorde en otrolig skillnad i hela rummet.
Ska nu förse golvet närmast öppna spisen med gnistskydd i form av svartplåt nedanför på golvet. Har av Hägglunds plåt i Bollnäs blivit lovad plåten till midsommar.
Golvet har även skurat med såpa som gav en ren och härlig doft i rummet.

Tisdag och onsdag 26 - 27 maj

Ålands kryssning med SPF Alfta. Har varit på vår första pensionärsresa med Bollnäs buss.
För vår del startade resan i Alfta och bussen var i det närmaste fullsatt när vi skulle stiga på. Då hade man först varit till Edsbyn och några byar runtom och hämtat upp folk. Bussen tog 50 passagerare och vi var 49 deltagare. 
Det var en lätt resa eftersom man slapp åka in till så många ställen under vägen. Likaså hade man ordnat med biljetter och hyttnycklar som delades ut under resan. 
Under färden berättades det många roliga historier och även bingo hann vi spela. Det var en så bra bingo att alla fick full rad samtidigt. 
Ombord på färjan serverades det en buffé. Resten av kvällen fick man själv ägna åt egna aktiviteter. På vägen hem från Åland var det underhållning av Niclas Andersson och Caroline Jönsson.  http://www.youtube.com/watch?v=AhAksnvRoEQ Duktiga musicalartister båda två. Vi hann även ta en tur till bubbelpoolen för att bada och slappa lite. 
En resa som man kan tänka sig göra om när tillfälle ges.  

Söndag den 24 maj

Har under två dagar, tillsammans med Håkan målat om deras hus.
Kommer nog efter detta, även måla om vårt eget hus också. Fick blodad tand som det heter.
Eftersom det gick så lätt att måla och få ett så fint resultat känns det lockande att byta ut den rosa färg vi har på vårat hus idag.
Har blivit lovad hjälp av Håkan att måla det som ligger två meter över mark, då jag har svårt  att arbeta på höga höjder.
Brukar få svindel när jag står på tå, så det är inte värt att kliva för högt.

Torsdagen den 21 maj

Blev nyfiken på vad kristi Himmelsfärdsdag stod för. Gick in i Nationalencyklopedin för att kolla vad som dagen stod för. Fick enl. nedan följande förklaring till dagen. Bland annat att det är första metardagen. Själv har jag fått lärt mig att det ska vara tre blåstväder efter islossningen innan man kund meta på sjön.   
"Kristi himmelsfärdsdag, stor högtid i kyrkoåret, firad på 40:e dagen efter påsk till minne av Kristi himmelsfärd som den skildras i Apg. 1:1-11. K. uppstod i östkyrkan på 300-talet. Jfr himmelsfärd .

I svensk folktradition kallas dagen ofta första metardagen . Trots sitt växlande läge i kalendern gällde Kristi himmelsfärdsdag i bl.a. Dalsland, Västergötland och delar av Småland som betessläppningsdag, och där var det, liksom även i s.ö. Skåne, vanligt med Kristihimmelsfärdsbål i det fria. I bl.a. Småland var det en viktig gångdag, särskilt för ungdomen, då man visade upp sina nya sommarkläder ("vitärmadagen", "barärmadagen"), med marknadsnöjen och knytkalas i det fria men också med promenader i skog och mark: man fångade rävungar, samlade vildfågelägg och skar vispris m.m. Dagen räknades också som lämplig för äktenskapstydor. Jfr gångdagar .

Tisdag den 19 maj

Två dagars motorsågsmassaker på 40 kubikmeter ved. Det var så denna vecka började. Har varit Stefan behjälplig med att få sitt årsbehov av ved kapad. Härligt med lite grovarbete så här på försommaren.   

Söndagen den 17 maj

Tar oss en bilfärd till Annefors för att hälsa på svågern Alf och svägerskan Birgitta. Annefors uppvisar det bästa väder man kan tänka sig. Gröna björkar och vitsippor som blommor i mängder.
I Annefors har man idag hört göken för första gången i år. Tror bestämt att
svägerskan hade hört den i väster. "västergök är bästergök" Gammalt talesätt, om när man hör göken för första gången på året.

Torsdagen den 7 maj

Har under veckan lagt ytterligare ett lager av sten på den stenmuren som gjordes för två år sedan. Har hela tiden tyckt att muren varit för låg mot gatan.
Arbetet gjordes i samband med att växterna behövde omplanteras. Inväntar nu att det ska blomma ut i full blommning till sommaren.

Söndagen den 3 maj

Dagen bjuder ånyo på en födelsedag. Idag är det dottern Katarina som fyller sin 35 år. För mig känns det inte som att det var så länge sedan hon var ett litet spädbarn.
Hennes första 10 månader läste jag i Göteborg och gick miste om första spädbarnstiden mellan 3 mån och tills hon blev ett år. Fick då vara pappa var 14:e helg.
Min far brukade säga "att jag ser på barnen att jag blivit gammal". Förstår till fullo hans uttryck när jag själv märker att jag har en dotter som fyller 35 år.
Vi hade en trevlig dag med hennes familj och deras vänner. Det var fyra generationer av kvinnor som samlades till födelsedagen.

Onsdagen den 29 april

Besök på Nyhamre skola, där hade eleverna  anordnat med rymdutställning och egna raketuppskjutningar. Det var barnbarnet Emmy och hennes klass, som under 6 veckor arbetat med rymden som tema.

Förutom utställning och uppskjutning av raketer bjöds det på fika och sång. Allt skedde utomhus i ett soligt väder.

söndagen den 26 april

Födelsedagskalas för dotterdottern Hanna som idag fyller 6 år. Presenten en studsmatta som Håkan och jag monterade igår blev idag riktigt väl mottagen och använd under hela dagen. Under dagen kom även andra presenter som tex. pingisbord från farmor och farfar, böcker och saker till det egna rummet som Hanna numera har. Dagens barnkalas kunde  avnjutas utomhus i fint väder och med gott kaffe, saft, kakor och tårta.

Lördagen den 25 april

Dagen började med ett strålande sommarväder med sol och värme.
Det som stod på agendan för dagen var att iordningställa födelsedagspresent till Hanna. Hanna fyller 6 år i morgon. Presenten är stor och skrymmande och måste därför ordnas redan idag. Går till verket med hjälp av svärsonen Håkan.  

Tisdagen den 21 april

Dagen har bjudit både på arbete, plåga och nöje.
Arbetet bestod i att röja upp gammalt gräs och löv på tomten. Ett välbehövligt arbete, efter vinterns härjningar.
Plågan var att besöka tandläkaren och få behandling av en tand som ilar och gör ont, så fort det kommer något varm eller kallt i munen. Mest brukar det svida i plånboken vid sådana besök.
Dagen avslutades med nöjet att tillsammans med frun åka till Edsbyn och se filmen "Män som hatar kvinnor"

Söndagen den 12 april

Påskdagen bjöd oss på en härlig vårvärme. Det gjorde att jag inte kunde hålla mina planteringsfingrar i styr. Hade i höstas jordslagit 16 liljeknölar som jag fick av min syster. Var inte riktigt klar över vad jag skulle plantera alla knölar. Kommer troligen att plantera en del vid sommarhuset.
Tog idag upp dessa och planterade om dom i krukor och satte dom i växthuset. Det är ett bra sätt att övervintra växter genom att jordslå dessa tills läget har klarnat var man vill plantra dom mer permanent.

Söndagen den 5 april

Besöker Rengsjö kyrka för en specialskriven och specialkomponerad musikgudstjäns för Rengsjöbygden.
En mycket trevlig upplevelse med bra musik av Rengsjö kyrkokör och musiker från orten. Efter halva gudstjästen gjorde man en paus för kaffe med tilltugg och mingel. En positiv gudstjänstordning där man fick möjligheter att hälsa på varandra och byta några ord med varandra under fikat.
Andra halvan av gudstjänsten sjöng man en psalm och Kyrkokören återkom med ytterligare specialkomponerad musik. Den nye prästen Magnus Natander förrättade aftonbönen. En gudstjänst som inte alls kändes lång trots de två timmar den pågick. Kollekten som gick till det internationella projekt "rent vatten" fick man lämna vid utgången.  

Onsdagen den 1 april

Första april blir en flyttdag då dottern Katarina och hennes familj ska flytta in i sitt hus i Bollnäs. Deras möbler har varit magasinerade senaste 18 mån. på grund av deras utlandsvistelse. Flytten går som på räls och vi blir klara på fyra timmar. Det känns i varje led att dagen varit en dag med hårt arbete.

Tisdagen den 31 mars

Äntligen! Vi har idag åkt till Arlanda för att hämta hem vår dotter och hennes familj. Familjen landade på Arlanda sent igår kväll efter 13 tim. med flyg från Thailnad. Familjen har bott i Thailand sedan i oktober i fjol. Flickorna har gått i en svensk skolan på Koh Lanta och ska nu fortsätta sin skolgång i Bollnäs. Beundrar dessa tjejers tålmodighet när de fått resa så länge och ändå kunde vara så glada att få återse oss vid hotellet.   

Lördagen den 21 mars

Har idag praktiserat att vara bagare. Hade i min ungdom önskat fått prova på att arbeta i bageri.
Det blev inget av dessa planer då. Provar idag som pensionär att baka mitt eget bröd. Har som bilden visar bakat ett "surdegsbakat grytbröd". Gjorde en surdeg i torsdag som skulle stå i två dygn innan den kunde bakas ut. Idag var det dags att tillsätta resterande kryddor och mjöl och sedan lägga allt i en lergryta. Enkelt sätt att baka på om man planerar att degen ska stå i två dygn.

Lördagen den 14 mars

Melodifestival i Globen var ett måste jag kände att jag skulle följa.
Har tre favoritmelodier. Den melodi som har gjort mest intryck på mig är Carolina af Ugglas "Snälla, Snälla". Första gången jag såg hennes framträdandet undrade jag vad "katten hade släpat upp på scen". Sedan har låten bara växt för varje gång jag hört den spelas. De andra två favoriter var Marlena Ernman och EMD:s låtar. Nu när resultatet har blivit klart kan jag bara konstatera att alla mina tre favoriter är på de tre första platserna.
Får vara nöjd med resultatet så långt.
 

Tisdagen den 10 mars

Har nu uppnått det första delmålet i min viktreducering. Kunde konstatera att vågen nu står på 95 kg och att midjemåttet minskat med 2 cm. (Är man glad för lite har man mycket att vara glad åt). Det är mycket länge sedan jag stod på 95 kg. Målet är nu att gå ner till 90 kg. Har tänkt klara detta med den modifierade LCHF-kost jag började med före jul. På bilden är det jag brukar äta till frukost och som gör att jag inte behöver känna mig sugen på mer mat före lunch trots att jag tränar mycket mer idag än tidigare.  

Tisdagen den 3 mars.

Det har åter blivit dags för omplantering och föryngring av pelargonerna. Brukar driva fram ca 50 pelargoner på våren för utplantering hemma i trädgården och i sommarhuset.

Under växtsäsongen gäller värme, sol och kontinuerlig tillförsel av näringsvattning. Vintern är viloperioden med sval temperatur (+10-15 grader) på ljus plats. Så förvarar jag mina pelargoner. Krukorna ska vara rejäla så att plantorna kan utveckla sitt rotsystem. Jag snurra även plantorna ett halvt varv ibland, så blir den jämn och fin.
Det mesta av förnyelsen av pelargoner sker genom sticklingsförökning. När jag förökar med sticklingar tar jag ca 6-7 cm långa toppsticklingar under våren från icke blommande skott (de är yngre och har bättre växtkraft). Skär av de nedersta bladen på sticklingen tätt intill stammen så att det uppstår en topp, ytterligare ett blad och en stambit på ca 3 cm. Stick direkt i ca 6 cm breda krukor eller torvbriketter som först vattnas. Gärna runt 20 grader. Håller jorden jämt fuktig men inte blöt tills rötter har bildats. De unga plantorna är mycket känsliga för röta kring stammen. Efter ca 3-4 veckor har sticklingen rotat sig. Toppar plantan när den nått ca 15 cm höjd, och plantera om i större kruka. Förmodligen kan ytterligare en toppning behövas efter några veckor om inte plantan brutit så bra. Under växtsäsongen planteras pelargonerna efter hand om i ett par nummer större krukor.

 

Tisdagen den 24 februari

Semla/Fettisdagsbulle

Idag är det fettisdag och man ska som seden bjuder äta semlor. Har inköpt varsin semla till oss för att hålla traditionen levande.

Idag kallas fettisdagsbullar vanligtvis för semlor (från latinets simila bulle av vetemjöl).

Traditionellt äts semlan i en djup tallrik med varm mjölk, som ibland spetsas med en gnutta salt, för att bryta mot sötman, och i vissa delar av Sverige är även kanel pudrat över semlan. Själv föredrar jag att äta semlan med varm mjölk, men utan kanel. När semlan serveras så kallas den hetvägg.

Torsdagen den 12 februari

Besök på Alfta hälsocentral för kontroll av kolesterolet.

Jag har faktiskt kontrollerat blodfetterna två gång tidigare (första gången för 4 år sedan och senast i sept.-08). Första kontrollen av blodfetterna visade att mitt kolesterol låg på 6. Har alltid ätit näst intill extremt fettsnål kost, efter det jag fick besked om att mitt kolesterol låg på gränsen för medicinsk behandling. Tackade nej till statiner (blodfett sänkande läkemedel), då jag ansåg mig kunna reglera detta med ännu mindre fett i kosten. (tanken var att sluta med bordsmargarin. Det var det enda fett jag hade att spara in på). Nu efter drygt ½ år på LCHF-kost har nytt kolesterol värde kollats.

Prover                   090203          0809 ?        Ref.värde                        
Totalkolesterol.     6,4                6,0          (3,9 7,8   <5,0 hjärtpat).   Triglycerider         2,3                2,7           <1,7
HDL                      1,1                 1,0          >1,0- 2,7   

Kommentarer:
Först och främst tolkar jag dessa värden som att jag på LCHF-kost har utmärkta förutsättningar för ett långt liv utan hjärtsjukdom. Åtminstone när det gäller den del av risken som beror på blodfetter. Detta kan jag påstå på grund av att Triglyceriderna minskat och det goda HDL-kosterolet har ökat 

Läkarens önskan är "att jag ska kontrollera om proverna om sex månader. Om det finns hjärt- kärlsjukdom i släkten bör man senare fundera på eventuell läkemedelsbehandling".

Onsdagen den 11 februari

Bestämmde mig idag för att göra en "antik runda" i mitt eget hem. Mest för att kolla vad vi hade, som kunde vara av äldre datum. Fann då att vi har en vattenspann daterat till 1852. Eftersom jag har sökt och uppdaterat min släkt från 15-talet och framåt  har det gjort att denna gamla sak har fått en annan betydelse. Den har fått en historia för mig med olika personer inblandade som levde under 1850 talet och till dags dato. Spannen blev tillverkad och använd säkert under flera år innan den slutligen hamnade i mitt hem. Den har gått i arv från min mor, mormor och mormorsmors sida. 

Fredagen den 6 februari

Har gjort inköp av en stekhäll för tunnbrödbakning. Ivriga över att få prova den nyinköpta stekhällen satte frun igång med att göra en deg för att få baka eget tunnbröd. Fick själv fungera som 1:e gräddare. Vi har gemensamt producerat 30 st mjuka brödkakor idag att frysa in för eget bruk.  

Vi är inte helt nybörjare på att baka eget tunnbröd eftersom vi under flera sommrar varit i Rengsjö hembygdsby och deras bagarstuga. Där har vi bakat bröd som sålts för hembygdsföreningens räkning. 

Roligt att kunna hålla ett gammalt hantverk vid liv som dessutom ger ett gott matbröd. 

Lördagen den 31 januari

Skickade för 14 dagar sedan ett paket med lite Svensk mat som Bullens pilsnerkorv, knäckebröd, kaviar, tidningar och godis till Thailand. Har idag fått mejl och bilder från Thailand där man ser att gåvorna kommit fram. Det är med stort intresse som Emmy och Hanna tar del av våra nyheter i Ljusnan. Lite konstig känsla att se vår tidning Ljusnan läses på en strand i Thailand. Gamla nyheter blir som nya när dom hamnar i utlandet.

Måndagen den 26 januari

Dagen börjar med en rejäl uppstädning, efter det ymniga snöfall vi har haft under två dagar. Det är en "Guds gåva" till en snötrött pensionär att snöslungan finns. 
Det är underligt att det känns lättare att ta fram gräsklipparen varje vecka och klippa gräset, än att skotta bort den snö som kommer. Det är nog det positiva tänkandet som gör det. Nu känns sommaren som en mer positiv tid att längta till.
  

Lördagen den 24 januari

Idag har vi haft påhälsning av min syster Erira och min svåger Harry.

Min syster har varit bosatt i Dalfors över 49 år. Svågern har arbetat som egen företagare i skogsmaskin-  branchen. Ganska naturlig sysselsättning om man bor i Dalfors, där skogarna är milsvida. Numera är han sin egen trädgårdsmästare. Man kan bli grön av avund när man ser hans gröna och täta gräsmattor på sommaren. Hösten är han i skogen och jagar älg med framgång.

Min syster har efter det barnen blivit uppvuxna, arbetat som lägerföreståndare en tid när Stockholms stad hade lägergård för handikappade i Dalfors Herrgård. Under senare år och fram till pensionsåldern har hon tjänstgjort inom hemtjänsten på orten. Hon omtalar vidare att hon lagt av med rökningen sedan i november månad. Bra gjort syrran.

Dom har två utflugna döttrar och fyra barnbarn. Äldsta dottern Pia, bor i Håven med sin familj och yngsta dottern Kristina, bor i Ängelholm med sin familj.

Fredagen den 16 januari

"Fakiren Stig"
Här prova jag att ligga på en spikmatta. En märklig upplevelse, när man väl kommit på mattan. Kände varje hjärtlag över hela ryggtavlan där spikarna fanns. Det började med att det smärta rätt kraftigt i huden, därefter kom en värmekänsla och smärtan avtog. Efter avslutad behandling kändes det enbart skönt. Mycket positiv känsla.

"Shakti den indiska spikmattan" är en mångtusenårig indisk visdom som helar, ger kraft och energi.
Vad är det som händer? Enl. tillverkaren är det nedanstående som sker: 

"Under behandlingen aktiveras tusental punkter i kroppen. Blockeringar och spänningar löses och ger ett fritt flöde av energi. Spikmattan ska vara ett effektivt verktyg för att lösa spänningar och emotionella blockeringar.
Den ger ökad blodcirkulation och syreupptagning. Används vid låg energinivå, hög stressnivå, sömnbesvär och depression mm".
 
Källa  Team Shakti AB 

Måndagen den 12 januari

😮  Besök på hälsocentralen i Alfta för att få influensa vaccinering. Sent påtänkt, men "bättre sent än aldrig".
Enl. rapporter i radio och TV har influensan kommit till Stockholm. Då först kommer man sig för att skydda sig.
Gävleborgs läns landsting med sin dåliga ekonomi, har dock råd att erbjuda alla över 65 år gratis vaccinering. Bra eftersom man tillhör denna grupp.
Har själv gett hundratals vaccineringar under mina år som distriktssköterska. Varje höst brukade man vaccinera på löpande band ungefär vid oktober. Har dock själv aldrig tidigare tagit vaccineringen mot influensa. Har inte kännts som att man behövt detta då man kännt sig frisk och motståndskraftig mot alla olika bakterier och virusar. Denna gratis vaccineringen får man inte längre när man inte jobbar.

Lördagen den 10 januari

Har idag tagit mig en tur till Flätsbo, där vi har vår sommastuga. Det var bara vinter och inte något lockande alls att vara där just nu.
Passade på att bränna lite papper som man inte vill slänga i de vanliga soporna.
Skogen surrade dock av ett flertal skoteråkare. I vanliga fall brukar sjön vara full av vintermetare, när det är så fint väder, som det var idag. 
Vinterfiskarna kommer nog senare under mars månad, när dagarna är längre och solen värmer mer än idag.

Tisdagen den 6 januari

Besöker idag min tidigare arbetsplats Ringshög.
Jag kommer ihåg att man förr om åren på trettondagjul brukade servera lutfisk. Ville besöka Ringshög för att se om så var fallet i år också. Traditionen är kvar.
Det var kul att träffa tidigare arbetskamrater och boende. Många minnen hanns det också pratas om.
Bifogad bild är ett tack för presenten till personalen. Eftersom jag inte är någon vinterälskare så ville dom "tracka" mig och köpte en skylt med texten "Vi älskar vintern" som jag sitter och håller i. Det är nog första vintern sedan jag fick skylten som det har varit så mycket snö att den kunnat användas.
Tack alla snälla arbetskamrater och god fortsättning på det nya året.

Måndagen den 5 januari

Trettondagsafton avslutades med en alldeles förträfflig trerättersmiddag hon Maria och Stefan i Runemo. Dom  bjöd på lax, som sonen Jonas själv har fiskat upp ur Siljan. 
Maria är otroligt duktig på att laga mat och att få den att smaka så bra.

I och med att trettondagen har varit brukade man i min ungdom säga att dagarna har blivit ett "tuppfjät" längre.
Med detta menades att dagen har blivit några minuter längre. Har sökt på internet efter en mer preciserad tolkning av vad det stod för. 

Ett tuppfjät är en kort sträcka, liten bit, en hårsmån
. '' ) Källa: www.susning.nu

Har en svag uppfattning varför man firar trettondagen. Den kommer så nära inpå julhelgen. Julen är ju enligt vår uppfattning Jesu födelse. Enligt nordiska museet har det under forntiden varit den 6 januari som varit Jesu födelse. Kan det vara troligt att det är en kvarleva från forntiden?

Har även fått en annan tolkning av trettondagen. Det var i form av en teateruppsättning som länsteatern turnerade med för många år sedan och då besökte Rengsjö. Var där med familjen och såg föreställningen. Den föreställningen var uppbygd på samma tema som man kan finna att läsa om i Nordiska Museet och hur man firade trettondagen på 1000-talet.

se nedan www.nordiskamuseet.se

"Under 1000-talet växte kyrkospel med stjärnsångare fram och de hamnade snart i mer profana sammanhang. I Sverige har vi haft en hel del upptåg under julen med ungdomar som klär ut sig och går omkring i gårdarna och sjunger, spexar, uppför små tablåer, och tigger ihop mat och dryck till julens ungdomsgillen och lekstugor. På trettonhelgen klädde man följdriktigt ut sig till de tre vise männen och bar runt en stor lysande stjärna. Judas var mer eller mindre självskriven och ibland var Josef med sin stav med och ibland Maria med barnet, änglarna, Herodes och hans knektar. Stjärnsångarnas besök var mer eller mindre stämningsfulla och burleska och har varierat i olika bygder och vid olika tider".

  

Onsdagen den 31 december

Årets sista dag. Åter dags att se tillbaka på ännu ett år. Har det varit bra eller dåligt? Allt som hänt under året kommer man inte ihåg, men vissa saker har etsat sig fast i minnet. Det som kommer först upp i minnet från 2008 och som känns positivt är resan till Thailand. Tre veckor i härlig värme och med ett otroligt bra mottagande som vår dotter Katarina hade sett till att ordnat för oss är oförglömligt. Andra positiva händelsen under året är att det kännts så skönt att vara pensionär och få rå sin tid själv.
Det som inte känns så positivt var att behöva genomgå en operation, men resultatet blev bra. Det har jag operationscentrum vid Bollnäs sjukhus att tacka för.
Mitt i oron inför operation, så utbröt en sjuksköterskestrejk. Att själv ha arbetat som sjuksköterska och sedan när man som mest behöver kollegornas hjälp, så strejkar dom. Jag hade full förståelse för vårdförbundets åtgärd med strejken. Allt löstes på ett utomordentligt bra sätt genom att vårdförbundet var generös med dispens. Operationen kunde genomföras som planerat.
Summan av kardemumma blir ändå att året har varit rätt hyffsat.
Nyårsaftonen firades hemma med syster och svåger.
Samlades för att äta lite gott och invänta det nya året, som skulle skålas in med champagne.
Vill önska alla en god fortsättnig på det nya året.

Måndagen den 29 december

Julhelgen är över och vi får nu invänta det nya året. För min del har jag åter fått möjlighet att träna vid Alfta Rehab idag och det kändes skönt efter alla helgdagar med julmat.
Vädret är rätt kallt, men klart. Solen lyser från en klarblå himmel. Kylan gör ändå att det tar emot att gå ut. Jag är ingen vinterälskare utan borde fått var björn och ligga i idè vid det här laget. Skönast är att sitta vid braskaminen och känna värmen. Titta på lågornas rofyllda fladdrande. 

Torsdagen den 25 december

Julafton är över och julottan avklarad. Dags att redovisa julens händelser.
Julafton började med att mormor Ella och Johan kom och åt jullunch hemma hos oss. Ett traditionellt julbord med sill, janson, skinka och syltor av olika slag. Med andra ord en mycket vanlig och lugn julafton.
Senare under kvällen åkte vi till Stefan och Maria i Runemo, där vi delade ut julklappar. Efter att julklapparna var utdelade, var det åter dax att äta gröt och skinksmörgås. Har för övrigt lagt ut en del bilder i fotoallbummet från julaftonkvällens aktiviterer. 
 

Juldagensmorgon var det att släpa sig upp ur sängen för att delta i julottan i Alfta kyrka. Jag saknar midnattsmässan i Rengsjö kyrka, som brukade vara en skön avslutning på julaftonens kväll.

Tomtarna har också kommit fram från sitt förvaringsutrymme. Dom kommer varje år för att fira jul med oss. Nu står dom prydligt uppradade på köksbänken för att se över att vi inte föräter oss på för mycket julmat.

Tisdagen den 23 december

En första rapport hur det gått med den nya kosthållningen, som nu pågått i två veckor. Passade på att väga mig idag, efter träningen på Alfta Rehab.  Där har man en "gammaldags balansvåg" det känns mer rätt att använda denna våg. Har själv en digital våg hemma som visar allt mellan himmel och jord. Jag kunde konstatera att vikten gått ner med 2 kg. Det känns skönt att det gått åt rätt håll. Efter alla år med rädsla för allt fett. Det visar sig nu att det inte är så farligt. Ska bli spännande att få se vad kolesterolvärdet visar när jag ska kolla upp det under februari månad.
Har kollat på www.lowcarbkost.com och funnet intressanta artiklar om det nya sättet att äta.

Söndagen den 21 december

Det börjar åter lacka mot jul. Åter är det dax att sätta ljusen i granen. Julstöket är i full gång i stugan. Grisfotsaladåben är kokad och klar. Nu väntar jag bara att skinkan också ska bli klar. Det tredje måstet på julbordet är lutfisken. Den köps numer färdig i en plastförpackning. När jag var barn lutade min mamma alltid själv den lutfisk som skulle användas. Det var mycket arbete med att få dessa torra fiskar att bli till en härligt ätbar fisk.
     

Lördagen den 20 december

Har idag via mejl fått en julhälsning från vår dotter och våra barnbarn. Dom är vana att inte ha vårt svenska julpynt då dom varit i Thailand de tre senaste jularna. Här på ett affärscenter i Malaysia har dom hittat en julgran att fota sig framför.  Familjen fira sin jul i Malaysia i år.

Tisdagen den 16 december

Har just läst ut en bok som fått mig att ifrågasätta vad jag har gjort, som distriktssköterska under alla år. Den bok jag har läst är Annika Dahlqvist bok om LCHF kost. (Low Carbohydrat-High Fat). Jag har tillhört den grupp personer som i boken kallas för fettskrämda. Har alltid försökt att inte äta mer fett, än det som man inte kan undvika. Trots denna fettsnåla kost kan jag inte skryta med att vara trådsmal. Jag är måttligt överviktig med ett BMI på 27. Mitt kolesterolvärde ligger på 6. Min vikt har inte påverkats i rätt riktning trots att jag går med stavar  ca 6 km 5-6 ggr/v. Styrketränar 3 dagar i veckan på Alfta Rehab. Med den ökade träningen, ökade även min aptit och jag skull kunna gå och småäta hela dagarna. Allt kändes fel. Började därför söka på nätet efter vad som kunde göras annorlunda. Fann då en artikel där den ovan nämnda bok refererades. Efter att jag har sträckläst boken h ar jag nu bestämmt mig för att prova denna kost.

Roffe 12.11.2020 03:31

Vilken skön säng du ser ut att ha Stig-vig

| Svar

Senaste kommentarer

03.12 | 09:51

v9 blir Nappa

03.12 | 09:51

V11 sol

03.12 | 09:50

Sol

03.12 | 09:45

Åsa