Så blev livet
"Andra halvlek"

Som nybliven pensionär har man påbörjat sitt livs andra halvlek. Det mest aktiva i ens liv har skett och jag kan se tillbaka på ett ganska normalt liv. Ett "Svensonliv" med fru, barn, hund, villa och Volvo. Allt har jag haft. Har fortfarande det viktigaste kvar som fru, barn, barnbarn och villa. Hunden och Volvon är borta. Kör numera Golf och hunden är avliden sen många år tillbaka.

Arbetet har väl kanske inte varit direkt Svensson liv för mig som kille. Var ofta den enda killen när jag började min bana inom primärvården. Minns att bland de första gångerna vi hade samling av samtliga distriktssköterskor i länet, trodde mina kollegor att jag arbetade som försäljare av sårvårdsprodukter.

Arbetet som distriktssköterska har varit otroligt stimulerande och utvecklat min personlighet. Det går inte att vara "machokille" och samtidigt arbeta med människor i nöd. Människor som ofta var gamla och levde sina sista år, personer som har rätt att bli behandlade med respekt och med ödmjukhet. Även de minsta, det nyfödda barnen hade man att hjälpa. Individer som ska växa upp och ta över. Det har gjort mig mer ödmjuk till livet.

Det allra svåraste och det tyngsta i mitt arbete har varit när föräldrar har mist något barn, eller när små barn har mist en förälder. Har varit med om båda händelserna vid flera tillfällen. Varje gång har det känts lika svårt och man har känt samma vanmakt att inte kunnat hjälpa de drabbade. Det man kunnat göra är bara att finnas till hands för de drabbade personerna.

I bästa fall, om jag får ha hälsan i behåll, har jag 20 år kvar att leva mitt resterande livet. Nu gäller det att ge livet ett så bra innehåll, att man inte blir en sittande "liten bitter gubbe" som bara ondgör sig över hur livet blev.

Det första halvåret som pensionär har jag ägnat åt min egen hälsa och påbörjat ett aktivt liv med motion. Går stavgång minst 5 gånger i veckan och styrketränar 3 gånger i veckan. Sedan har jag min trädgård och sommarhus att vistas i och jobba med.

Bilden är från barnens uppvaktning och familjens middag vid Stenegården i Järvsö
Pärlbröllop
Pärlbröllopet (30 år) firades på Järvsöbadens pensionat i närvaro av barn och barnbarn. Händelsen gick av stapeln den 30 augusti 2005.
En mycket vacker sensommar dag i det vackar Järvsö. Järvsöbaden är omtalad för sin goda mat och trevliga miljö. Det är ett ställe man kan rekommendera.
Skål för 30 årigt bröllop
"Trygg famn att vila i".

Vad kan vara skönare än att finna en trygg famn att vila i. Fick häromdagen denna bild från Thailand där barnbarnet Hanna ser ut att ligga så skönt i pappa Håkans famn.

Har själv minnen från min egen uppväxt, hur viktigt ens föräldrars kärlek var för att få en trygg barndom. Det kan vara svårt att själv inse hur föräldrarnas kärlek till sina barn är så villkorslös när man är mitt uppe i det.
Som vuxen och med några års perspektiv på hur andra barn har fått leva sina liv och det egna föräldrarskapet inser man och värdesätter man sina egna föräldrars  generösa gåva av trygghet och kärlek.

Förhoppningsvis har man kunnat ge sina egna barn samma kärlek och trygghet, som man själv fått som barn. Kan man som förälder känna sig stolt över sina barn, känns det som om man kanske har kunnat gett dom så mycket villkorslösa kärlek, som krävs för att dom ska kunna växa upp till de fina personer som de har blivit.

Barnbarnet Hanna med pappa Håkan
Stavgång

Stavgång en motion i tiden.

Har sedan mitten av 80-talet motionerat med stavar. Det hela började efter att jag läste en artikel om stavgång som var en utbredd motions form i Finland.
Det fanns inga särskilda stavar att köpa för att använda vid gång på den tiden. Det första stavar jag använde var träkäppar som jag hittade efter motionsspåret i Rengsjö. Efterhand som det blev "inne" att gå med stavar så övertog jag ett par slalomstavar efter barnen, när jag gick min motionsrunda. Dessa stavar använder jag fortfarande. 
Många påpekanden "vad jag hade skidorna"  fick jag höra när man mötte personer som inte visst vad stavgång var.
Det mest positiva med att gå med stöd av stavar var att det var så avlastande för mina knän, som redan då börjat göra ont. Efterhand fick man läsa alltmer om vilka positiva effekter det var att gå med stavar, genom att man ökade sin motions effekt av sin gång med minst 30%. Idag har jag inga problem med onda knän längre.
Har på internet funnet flera sidor som tar upp denna motionsform.
En sida som tar upp många aspekter på stavgång och som jag kan rekomendera är: www.stavgang.se/video.htm Där kan man även på video se hur man går för att nå bästa
effekten av sin stavgång.

"Min vackra hembygd"

Har två hembygder jag älskar. Den ena är Alfta där jag är barnfödd och den andra är Rengsjö, där jag arbetat och bott i under 32 år. Båda orterna har varit trygga ställen att leva i.

De första 23 åren av mitt liv var jag boende i mitt föräldrarhem, som jag tidigare redovisat i avsnittet "ungdomstiden". Det var ett tryggt och säkert ställe att få bo och leva i. Stabil familjebildning, där man månade om varandra och alltid fick känna sig välkommen.

De 32 år som vi bodde i Rengsjö var en trygg tillvaro där arbete och familjen alltid kom i första hand. En trygghet framförallt för barnens skull, som fick växa upp i en mindre ort med närhet till det viktigaste i deras liv just då, som skolan och kamrater.

Besökte Rengsjö kyrka häromsisten där man hade en musikgudstjäns på temat "så ock på jorden" en specialskriven och specialkomponerad musikgudstjänst för Rengsjöbygden. Blev mycket förtjust i en församlingssång som sjöngs under muskikgudstjänsten och som jag har redovisat här nedanför.

 

                     Min vackra hembygd

Ingen skänker mig sådan ro som min vackar hembygd

Själen får frid vilar i rum och tid

Just här står jag på stadig rot i min vackra hembygd

Djup i den jord som bär min historia

Glädjen går här i fädrens spår stannar år efter år

Dagar komma och dagar går Men hembygdens själ består

Livets källa så ren och god finns här i min hembygd

Flödar så klart givmild och underbar

Låt mig sjunga av hjärtas fröjd till min vackra hembygd

Lycklig är den som hittar ett sådant hem

Glädjen går här i fädrens spår stannar år efter år

Dagar kommer dagar går Men hembygdens själ består

Text Linn Maria Wågberg Musik Anders Skogh

| Svar

Senaste kommentarer

03.12 | 09:51

v9 blir Nappa

03.12 | 09:51

V11 sol

03.12 | 09:50

Sol

03.12 | 09:45

Åsa