Hälsingebocken blev under 1500 talet Hälsinglands landskapsvapen. Det finns en historia om hur Hälsingebocken blev vårt landskapsvapen.
I slutet av 800 talet fanns en mäktig hövding som hette Fune. Han var i storlek och styrka den främste i hela Delsbobygden. Enligt den utsaga jag har hämtat min berättelse ur så var de tre skeppslag som reste söderut. De hade många strider med vikingar och sjökonungar, men till sist när de har kommit genom Niarwa sundet. (Gibraltar sundet) Där stötte de på en större grekisk flotta. Samtliga kämpar på Hälsingeskeppen var väl hemma i vapenbruk och prövade i många strider.
Grekiska flottan seglade hårt på. På toppen av skeppsmasten kunde hälsingarna skåda deras märken som utgjordes av en på bakbenen stående bock. Bocken var en sinnebild av grekiska riket, men på samma gång en sinnebild av solen och starka kämpars bild. Det blev en häftig strid. Grekerna lade till på alla sidor för att äntra svenskarnas skepp, men de var små och svartmuskiga och förmådde inte att komma ombord på hälsingeskeppen. Manfallet blev så stort att grekerna fick dra sig ur striderna, men då äntrades de grekiska skeppen av hälsingar En stor del av grekerna kastad sig i havet och de övriga nedgjordes.
De grekiska skeppen plundrades först, varpå de sänktes, men märkena på masten tog hälsingarna med sig hem. När det senare blev kristna och hörde att i bibeln förkunnades att tre djur är ståtliga i skritt: lejonet, hästen och bocken, då kom det grekiska skeppsmärkena åter till heders och blev vårt provinsvapen. Och sägas må, att ett bättre provinsvapen kunde aldrig hälsingarna fått; ty det är en äkta bild av en äkta hälsing.