Surmört
Surströmming och Surmört

Surmört
Surströmming är en rätt som årligen äts här i Hälsingland och särskilt i Alfta, där man varje år anordnar världens största surströmmingsskiva. Det finns även andra inläggnigar, som sägs vara ännu godare än vad surströmming ska vara. Har fått tipps på att man även gör inläggning av mört. Kommer här nedan redovisa vad Hans Lidman har skrivit om denna rätt.

"När björklöven är stora som musöron fångas lekmörten. Idag används nylonnät. Förr användes mjärdar bundna av segt vide. Man skar vidjorna tidigt på våren. Sen bands mjärdarna i spisvärmen. Att binda en välfångande videmjärde är inte lätt. Denna kunskap som förr gick i arv från far till son är nästan helt borta.
Mörten rensas och sköljs noga före insaltningen. Fisken saltas måttligt och lägges ned i en träkagge som täckes noga för flugor och andra kryp. Kaggen ställes i en god stenvalvskällare. Där få mörten sakta surna (jäsa, fermentera, syra) under sommar, höst och vinter.
Efter ett år är den färdig att äta. Köttet har då blivit läckert rosafärgat.
Tillredning; Låt fisken dra någon timme i kallt vatten. Lägg den sen i halster och halstra på glödande kol. 5 - 7 minuter på var sida. Fenor och stjärt samt delar av skinnet är förbrännt och kolbitar kan sitta fast i skinnet. Lossa det sköra fiskköttet från halstret. stugan fylls av en härlig doft. Servera med kokt potatis, lök, skirat smör, getost och tunnbröd. Man äter med andakt".
 Källa: Laxöga Hans Lidman

Emma. Eng 24.05.2017 09:23

LOL

| Svar

Senaste kommentarer

03.12 | 09:51

v9 blir Nappa

03.12 | 09:51

V11 sol

03.12 | 09:50

Sol

03.12 | 09:45

Åsa