Dagenshistoria

"Husmanskost på nytt sätt
Omslaget ser ut som en utflykt i det gröna i tidigt 60-tal. Och boken heter mycket riktigt ”LCHF för seniorer”. Och varför det då? Varför inte LCHF för alla?

Jo, den här gången har Annika Dahlqvist, profeten för lågkolhydratsmat, slagit sig ihop med Birgitta Höglund, matbloggare, kock, matkrönikör från Norrland och denna Birgitta gillar verkligen klassisk svensk husmanskost. Det märks – boken är fylld av rätter som ugnsstekt kyckling med gräddsås, stekt fläsk med löksås, fläskpannkaka, ostkaka, inläggningar och småkakor.
Och hur får man ihop det då med principen inget mjöl och inget socker? Jo, mjölet är ­utbytt mot mald mandel och fiberhusk – malda psylliumfrön helt utan kolhydrater och gluten – i bröd och kakor. I stället mjöl görs såserna på grädde som ibland reds med äggula. Sötman åstadkoms med honung.
Jag testade stuvade morötter med gräslök och jag som aldrig har gillat stuvade grönsaker tyckte att det var en riktig höjdare med morötter som fått puttra i gräddmjölk från början till slut. Ingen morotssmak hälldes ut med kokvattnet och jag slapp den där stabbiga stuvningen. Genomgående är recepten fria från tillsatser, bara salt, peppar och vanliga kryddor. Och genomgående verkar maten god, nog så viktigt om man ska hålla sig till en linje.
Annika Dahlqvist pläderar i förordet för ”sin” diet med glöd och här får hon draghjälp Birgitta Höglund som är lika entusiastisk inför alla de goda och läkande egenskaper som den här maten har.
Om den verkligen är den hälsokost de skriver ­vågar jag inte slå fast. Men antagligen hälsosamare än mycket annat vi stoppar i oss. Vi började hemma med den här maten för att par- tre år sedan och min man gick snabbt ner 20 kilo och han håller stilen. För mig går det ner och upp, sämre karaktär förstås. Men ett kan jag lova – man äter och lever minst lika gott utan mjöl och socker i maten.
"
Lotten Löfblad

| Svar

Senaste kommentarer

03.12 | 09:51

v9 blir Nappa

03.12 | 09:51

V11 sol

03.12 | 09:50

Sol

03.12 | 09:45

Åsa